Behanglijm
Uiteraard heeft u om te behangen ook behanglijm nodig. Niet elke behanglijm is echter hetzelfde en voor verschillende soorten behang heb je dan ook andere behanglijm nodig. Kijk daarom bij de aanschaf van behanglijm altijd goed of deze wel geschikt is voor het type behang dat u wilt verwerken. Daarnaast is behanglijm vaak in pakjes om nog aan te maken en in kant en klare verpakking te koop. Indien u pakjes om nog aan te maken gaat gebruiken kan een emmer en een grote garde gebruikt worden voor het aanmaken.
Insmeren
Verschillende soorten behang hebben ook andere manieren van verwerken. Zo kunt u bij vlies- en glasweefselbehang de behanglijm direct op de muur aanbrengen terwijl bij papier- en vinylbehang het behang zelf ingesmeerd moet worden. Welke benodigdheden u het beste kunt gebruiken bij het insmeren verscheelt dan ook afhankelijk van de manier van verwerken.
Bij papier- en vinylbehang kan het beste een behangborstelgebruikt worden voor het insmeren van het behang. Daarnaast is het aan te raden om bij deze soorten behang een behangtafel te gebruiken voor het insmeren.
Bij vlies- en glasweefsel behang kan voor het insmeren het beste een vachtroller of blokkwast gebruikt worden. Deze zijn ergonomisch een stuk fijner dan een behangborstel als u direct op de muur gaat lijmen. Daarnaast is een behangtafel voor het insmeren dan ook niet nodig aangezien het behang niet ingesmeerd hoeft te worden, wel kan een tafel handig zijn voor het knippen van de banen.
Aandrukken
Voor het aandrukken van het behang zijn verschillende benodigdheden beschikbaar zoals bijvoorbeeld een aandrukspatel of een aandrukroller. Om te bepalen wat u het beste kunt gebruiken voor het aandrukken is het behangrijk om goed naar de toplaag van het behang te kijken.
In het geval van behang met een papieren toplaag is het niet aan te raden om een aandrukspatel te gebruiken omdat u hiermee het behang kunt beschadigen. Gebruik voor het aandrukken van behang met een papieren toplaag dan ook altijd een zachte aandrukroller.
Bij behang met een vinyl toplaag (vlies- en vinylbehang) is het afhankelijk van de hardheid van de vinyl toplaag. Zachte, vaak opgeschuimde, vinyl soorten kunnen even als bij papier behang niet met een aandrukspatel verwerkt worden omdat ook hierbij het behang kan beschadigen. Gebruik hiervoor dan ook een altijd een zachte aandrukroller.
Behang met een harde vinyl toplaag, vaak behangsoorten die ook goed schoon te maken zijn, kunt u aandrukken met een aandrukspatel. Let bij het gebruik van een aandrukspatel wel altijd goed op welke kant u gebruikt. Vaak zit aan zo’n spatel namelijk een ronde kant en een scherpe kant. Ook hierbij kan als u aandrukt met de scherpe kant het behang beschadigen.
Knippen en snijden
Voordat u het behang gaat verwerken begint u met het knippen van de banen. Gebruik voor het knippen altijd een goede, scherpe behangschaar om eventuele beschadiging aan het behang te voorkomen. Zorg er bij het knippen van de banen altijd voor dat de banen lang genoeg zijn en dat u indien nodig rekening houdt met het patroon.
Nadat een baan op de muur bevestigd is met deze afgesneden worden. Hiervoor kunt u het beste een afbreekmes gebruiken welke u na elke 2/3 banen afbreekt om het mes scherp te houden. Daarnaast kan ook de aandrukspatel heel handig zijn om rafels te voorkomen. Druk de spatel op de muur tegen het plafond en zet het mes erboven tegen het behang. Beweeg samen met het mes de spatel langs het plafond om de baan af te snijden. De spatel houdt het behang strak tegen de muur gedrukt en zorgt er hierdoor voor dat het behang bij het afsnijden niet gaat rafelen.