Behang zit het mooiste als het strak zit. Daarom moet u proberen om de muur zo glad mogelijk te maken.
Spijkers verwijderen
Natuurlijk verwijdert u eerst eventuele spijkers, schroeven en uitstekende pluggen. Zij kunnen het nieuwe behang beschadigen en u kunt zichzelf eraan verwonden. Als u een klauwhamer wilt gebruiken voor het verwijderen van de spijkers, stop dan een stuk stevig karton of dun stuk hout tussen de muur en de hamer. Zo voorkomt u beschadigingen.
Gaten vullen
Schroefgaten van schilderijen en dergelijke die u na het behangen weer wilt gebruiken, kunt u eventueel markeren met een stukje lucifer dat u 0,5 cm uit laat steken. Bij het behangen prikt dit dan door het nieuwe behang heen. Gaten, gaatjes en scheuren maakt u dicht met een vulmiddel en een plamuurmes. Gebruikt het juiste vulmiddel dat past bij de grootte en diepte van de te vullen gaten. Soms zijn meerdere behandelingen nodig. Schuur de gevulde gaten na het drogen glad. Eerst met grof schuurpapier. Daarna met een fijner schuurpapier.
Slechte muren
Als er kalk of stukken muur loslaten, is de muur niet stevig genoeg om te behangen. Raadpleeg dan een vakman. Eventueel zal de muur eerst gestukadoord moeten worden. Ook kleinere plekken zult u eerst moeten behandelen. Zou u toch over zulke plekken behangen, dan zult u merken dat er tijdens het behangen telkens opnieuw deeltjes van de muur loslaten. Zeker bij de dunnere behangsoorten blijft ieder korreltje cement als een bobbeltje achter de nieuwe laag zichtbaar. Bovendien loopt u het risico dat het behang op deze plekken na het drogen gewoon loslaat. Als de muur van nieuw stucwerk is voorzien, moet u dit eerst goed laten drogen. Dat duurt zeker enige dagen.
Behandelen van de muur
Muren die nog nooit behangen zijn geweest of voorzien zijn van nieuw stucwerk kunnen niet direct behangen worden omdat deze muren nog heel erg zuigen. Op het moment dat je op dergelijke muren direct zou behangen komt het behang vanzelf weer naar beneden omdat de muren alle behanglijm opnemen. Deze muren dienen dus van te voren behandeld te worden voordat deze behangen kunnen worden. Dit voorbehandelen kan gedaan worden met voorstrijk of latex. Waarmee u de muur het beste van te voren kunt behandelen is voornamelijk afhankelijk van de soort behang die u gaat verwerken op de muur.
Vliesbehang
Gaat u vliesbehang aanbrengen op de muur dan is het belangrijk om er rekening mee te houden dat dit behang door kan schijnen. Eventuele kleurverschillen op de muur bij bijvoorbeeld een betonmuur zullen mogelijk nog zichtbaar zijn door het behang heen nadat dit behangen is. Voor vliesbehang is het dan ook aan te raden om de muur voor te behandelen met latex. Hiermee is de muur niet alleen voorbehandeld maar ook gelijk egaal van kleur. Dit voorkomt extra werk. Let op: bij muren die wel al eens behangen zijn geweest maar niet egaal van kleur zijn zal u in het geval van vliesbehang deze muren ook voor moeten behandelen met latex.
Andere soorten behang (Vinyl, Papier, Glasweefsel)
Gaat u een andere soort behang dan vlies aanbrengen dan kunt u de muur ook behandelen met voorstrijk. Dit heeft voor de zuiging van de muren hetzelfde effect als latex. Uiteraard kunt u voor deze soorten behang er ook altijd voor kiezen om de muur van te voren te behandelen met latex. Dit kan eventueel handig zijn als u op een later moment toch besluit om op deze muur vliesbehang te verwerken omdat dit dan mogelijk extra werk scheelt.