Vinylbehang aanbrengen

Banen knippen

Als u gaat behangen begint u met het knippen van de banen. Gebruik hiervoor altijd een scherpe schaar (bij voorkeur een speciale behangschaar) om te voorkomen dat het behang gaat scheuren. Bij het knippen van de banen is het belangrijk dat de banen lang genoeg maar ook niet te lang zijn. Te lange banen maken het aanbrengen namelijk een stuk lastiger. Heeft u patroon behang dan is het erg belangrijk om hier met het knippen van de banen al rekening mee te houden.

Behang insmeren

Bij het aanbrengen van vinylbehang wordt niet de muur maar het behang ingesmeerd met lijm. Dit doet u door de baan op een (behang)tafel te leggen met de voorkant van het behang naar onder. Vervolgens smeert u de achterkant van het behang in met lijm en vouwt u het behang voorzichtig dubbel. Laat bij het dubbelvouwen de vouwen altijd bol en druk deze niet strak aan. Anders blijft u deze strakke vouwen namelijk zien als het behang aangebracht is. Nadat u de baan voorzichtig dubbel heeft gevouwen laat u de baan 10 minuten liggen. Het even laten liggen van de baan is erg belangrijk omdat de baan dan uit kan zetten. Als u de baan direct bevestigd gaat deze namelijk op de muur uitzetten en kunnen er bobbels ontstaan. Vervolgens houdt u de dubbel gevouwen delen voorzichtig los en kunt u de baan aan gaan brengen.

Behang aanbrengen

Nadat het behang ingesmeerd is kan de baan aangebracht worden. Zorg bij het aanbrengen van de eerste baan altijd dat deze recht op de muur wordt geplaatst. Dit hoeft niet altijd loodrecht te zijn maar kan in sommige gevallen beter recht t.o.v. kozijnen en plafonds gedaan worden. Om het behang goed strak op de muur te krijgen en de overtollige lijm onder het behang vandaan te krijgen is het belangrijk om het behang goed aan te drukken. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld een aandrukspatel of aandrukroller gebruiken. Welk gereedschap hiervoor het beste gebruikt kan worden is afhankelijk van het behang  en kunt u vinden op de pagina benodigdheden onder het kopje aandrukken.

Behang afsnijden

Als de baan eenmaal goed op de muur aangebracht is moet deze nog afgesneden worden. Ook hierbij is het, net als bij het knippen, belangrijk om ervoor te zorgen dat uw mes scherp is. Het beste kunt u hiervoor afbreekmesjes gebruiken en deze na elke 2/3 banen afbreken zodat het mes goed scherp blijft. Dit verminderd eventuele rafels en scheuren aan het behang. Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de baan recht wordt afgesneden. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door een spatel op het behang tegen het plafond of de plint aan te zetten en hier vervolgens het mes tegenaan te zetten. Vervolgens beweegt u de spatel mee met het mes om te zorgen dat er strak langs het plafond of de plint wordt gesneden. Dit voorkomt tevens ook eventuele scheuren en rafels omdat de spatel het behang tegen de muur gedrukt houdt.

logo-wit@2x

Schinkelweg 69a
2712 BA ZOETERMEER

Tel. 079 – 316 51 96

E-mail info@debehanghal.nl

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09:00 - 17:30
Zaterdag: 09:00 - 17:00
Zondag: 12:30 - 15:00