Vliesbehang aanbrengen

Banen knippen

Als u gaat behangen begint u met het knippen van de banen. Gebruik hiervoor altijd een scherpe schaar (bij voorkeur een speciale behangschaar) om te voorkomen dat het behang gaat scheuren. Bij het knippen van de banen is het belangrijk dat de banen lang genoeg maar ook niet te lang zijn. Te lange banen maken het aanbrengen namelijk een stuk lastiger. Heeft u patroon behang dan is het erg belangrijk om hier met het knippen van de banen al rekening mee te houden.

Muur insmeren

Bij het aanbrengen van vliesbehang wordt niet het behang maar de muur ingesmeerd met lijm. Hierbij is het belangrijk om niet teveel in één keer in te smeren omdat de lijm redelijk snel opdroogt. Het is dan ook het beste om baan voor baan de muur in te smeren. Zorg er hierbij altijd voor dat u de muur iets ruimer insmeert om te voorkomen dat u bij het aanbrengen nog een gedeelte in moet smeren. Bij behang van 53 cm breed is het dan ook verstandig om zo’n 60 cm in te smeren.

Behang aanbrengen

Nadat de muur ingesmeerd is kan de baan aangebracht worden. Zorg bij het aanbrengen van de eerste baan altijd dat deze recht op de muur wordt geplaatst. Dit hoeft niet altijd loodrecht te zijn maar kan in sommige gevallen beter recht t.o.v. kozijnen en plafonds gedaan worden. Om het behang goed strak op de muur te krijgen en de overtollige lijm onder het behang vandaan te krijgen is het belangrijk om het behang goed aan te drukken. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld een aandrukspatel of aandrukroller gebruiken. Welk gereedschap hiervoor het beste gebruikt kan worden is afhankelijk van het behang en kunt u vinden op de pagina benodigdheden onder het kopje aandrukken.

Vliesbehang is in tegenstelling tot papier- en vinylbehang wat ze noemen vormvast. Dat wil zeggen dat dit behang niet hoeft uit te zetten maar direct in zijn uiteindelijke vorm is. Er wordt wel eens gedacht dat vliesbehang nog krimpt nadat het aangebracht is waardoor krimpnaden kunnen ontstaan. Dit is echter alleen het geval wanneer het behang tijdens het aanbrengen is uitgerekt. Houdt er dan ook altijd rekening mee dat u het behang niet mag uitrekken tijdens het aanbrengen. Zit een baan niet direct strak langs de vorige baan dan moet u de banen dus niet naar elkaar toe duwen maar de nieuw geplaatste baan even van de muur af halen en opnieuw aanbrengen.

Behang afsnijden

Als de baan eenmaal goed op de muur aangebracht is moet deze nog afgesneden worden. Ook hierbij is het, net als bij het knippen, belangrijk om ervoor te zorgen dat uw mes scherp is. Het beste kunt u hiervoor afbreekmesjes gebruiken en deze na elke 2/3 banen afbreken zodat het mes goed scherp blijft. Dit verminderd eventuele rafels en scheuren aan het behang. Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de baan recht wordt afgesneden. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door een spatel op het behang tegen het plafond of de plint aan te zetten en hier vervolgens het mes tegenaan te zetten. Vervolgens beweegt u de spatel mee met het mes om te zorgen dat er strak langs het plafond of de plint wordt gesneden. Dit voorkomt tevens ook eventuele scheuren en rafels omdat de spatel het behang tegen de muur gedrukt houdt.

logo-wit@2x

Schinkelweg 69a
2712 BA ZOETERMEER

Tel. 079 – 316 51 96

E-mail info@debehanghal.nl

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09:00 - 17:30
Zaterdag: 09:00 - 17:00
Zondag: 12:30 - 15:00