vliesbehang aanbrengen

Hoe breng je vliesbehang aan?

Hoe breng je vliesbehang aan?

In deze blog leggen we in 4 eenvoudige stappen uit hoe je vliesbehang aanbrengt. Want wist je dat vliesbehang verrassend eenvoudig te plakken is? Dat maakt het ook zo’n populaire keuze. Of je nu een beginner bent of een ervaren behanger: met onze tips en tricks creëer je moeiteloos een perfect resultaat. Laten we beginnen!

Voordat je vliesbehang gaat aanbrengen:

Wacht! Voordat je aan de slag gaat met het aanbrengen van vliesbehang, zijn er een aantal belangrijke punten om in gedachten te houden. Deze voorbereiding zorgt ervoor dat je eindresultaat perfect is en het behang langdurig mooi blijft. Hier zijn de belangrijkste zaken waar je aan moet denken:

 1. Kies het juiste vliesbehang
  Vliesbehang is verkrijgbaar in verschillende stijlen, patronen en kleuren. Kies een behang dat past bij de ruimte en de sfeer die je wilt creëren. Let ook op de specificaties van het behang, zoals afwasbaarheid en lichtbestendigheid. Heb je nog een mooi vliesbehang nodig? Kies uit 30.000 rollen in onze webshop!
 2. Bereken de benodigde hoeveelheid vliesbehang
  Meet de hoogte en breedte van de muren die je wilt behangen en bereken hoeveel rollen behang je nodig hebt. Vergeet niet om rekening te houden met het patroonherhaling (rapport) als je behang met een patroon kiest.
 3. Voorbereiding van de muur
  Zorg ervoor dat de muren schoon, droog, glad en vrij van stof en vet zijn. Vul eventuele scheuren of gaten op en schuur oneffenheden weg. Een goed voorbereide muur zorgt voor een mooier en langduriger resultaat. Wil je een uitgebreide uitleg over een voorbereiden van je muur? Lees hier onze nieuwste blog!
 4. Verzamel de benodigde materialen
  Voordat je begint, zorg ervoor dat je alle benodigde materialen bij de hand hebt. Dit omvat:
 • Vliesbehang
 • Behanglijm (speciaal voor vliesbehang)
 • Roller en kwast voor de lijm
 • Behangtafel
 • Scherp afbreekmes
 • Meetlint en potlood
 • Plamuurmes en behangspatel
 • Waterpas

Wist je dat je deze benodigdheden niet hoeft te kopen? Je kunt ze ook bij ons huren. Dankzij onze ruime voorraad is reserveren niet nodig. Is dat eens handig! 😉

Bekijk de benodigdheden
Muur insmeren voor aanbrengen vliesbehang

1. Banen Knippen

Wanneer je aan de slag gaat met het aanbrengen van vliesbehang, is het belangrijk om eerst de behangbanen nauwkeurig te knippen. Gebruik hiervoor altijd een scherpe schaar, bij voorkeur een speciale behangschaar, om scheuren te voorkomen. Zorg ervoor dat de banen voldoende lang zijn, maar vermijd overmatige lengte, omdat te lange banen het aanbrengen lastiger maken. Bij patroonbehang is het cruciaal om tijdens het knippen al rekening te houden met het patroon.

2. Muur Insmeren

Bij vliesbehang smeer je niet het behang, maar de muur in met lijm. Voorkom dat je te veel in één keer smeert, omdat de lijm snel droogt. Smeer liever baan voor baan in. Zorg ervoor dat je de muur iets ruimer insmeert, zodat je niet halverwege het aanbrengen opnieuw hoeft te smeren. Voor behang van 53 cm breed is het advies om ongeveer 60 cm in te smeren.

3. Vliesbehang Aanbrengen

The moment we’ve all been waiting for: tijd om het vliesbehang aan te brengen. Plaats de eerste baan altijd recht op de muur. Hoewel loodrecht niet altijd nodig is, kan het in sommige gevallen beter zijn om de baan recht te plaatsen ten opzichte van kozijnen en plafonds. Om het behang strak op de muur te krijgen en overtollige lijm te verwijderen, is het belangrijk om het behang goed aan te drukken. Gebruik hiervoor een aandrukspatel of aandrukroller, afhankelijk van het type behang. Het juiste gereedschap kun je vinden op de pagina met benodigdheden.

 

Vliesbehang staat bekend als vormvast. Wat dat betekent? Het behang hoeft niet uit te zetten en heeft direct zijn uiteindelijke vorm. Veel websites beweren dat het vliesbehang na het aanbrengen kan krimpen, wat krimpnaden veroorzaakt. Dit gebeurt echter alleen als het behang tijdens het aanbrengen wordt uitgerekt. Zorg er dus altijd voor dat je het behang niet uitrekt tijdens het aanbrengen. Als een baan niet direct strak langs de vorige baan zit, probeer dan niet om de banen naar elkaar toe te duwen. Haal in plaats daarvan de nieuw geplaatste baan even van de muur en breng hem opnieuw aan.

Vliesbehang gladtrekken
Vliesbehang afsnijden

4. Vliesbehang Afsnijden

Zitten de behangbanen goed op de muur? Super! Tijd voor de laatste stap: het vliesbehang afsnijden. Net als bij het knippen is het belangrijk dat je mes scherp is. Gebruik afbreekmesjes en breek ze af na elke 2/3 banen om de scherpte te behouden. Op die manier voorkom je rafels en scheuren in het behang. Plaats bijvoorbeeld een spatel op het behang tegen het plafond of de plint om ervoor te zorgen dat de baan recht wordt afgesneden. Beweeg het mes langs de spatel om strak langs het plafond of de plint te snijden en zo scheuren en rafels te voorkomen. Met deze tips bereik je een professioneel resultaat bij het aanbrengen van vliesbehang.

Bekijk de video over het aanbrengen van vliesbehang

Wil je de behangstappen liever in actie zien? Bekijk dan onze animatievideo voor een stapsgewijze uitleg!

Geen tijd of zin om
zelf vliesbehang te behangen?

We snappen je… gelukkig kunnen wij je helpen. Ontdek dan het gemak van onze behangservice, met meer dan 30 jaar ervaring in behangwerk. Onze professionele behangers bieden deskundige hulp bij elke behangklus: van het verwijderen van oud behang tot het perfect aanbrengen van nieuw behang. Wij zorgen voor een moeiteloze en vakkundige aanpak, zodat jij je nergens zorgen over hoeft te maken!

Maak een afspraak
Behangservice vliesbehang aanbrengen