Hoe breng je vliesbehang aan?

Hoe breng je vliesbehang aan?

1. Banen Knippen

Wanneer u aan de slag gaat met het aanbrengen van vliesbehang, begint u met het zorgvuldig knippen van de behangbanen. Gebruik altijd een scherpe schaar, bij voorkeur een speciale behangschaar, om scheuren te voorkomen. Zorg ervoor dat de banen lang genoeg zijn, maar vermijd overmatige lengte, omdat te lange banen het aanbrengen bemoeilijken. Bij patroonbehang is het van groot belang om tijdens het knippen al rekening te houden met het patroon.

2. Muur Insmeren

In tegenstelling tot andere behangsoorten wordt bij vliesbehang niet het behang, maar de muur ingesmeerd met lijm. Voorkom overmatige insmering in één keer, omdat de lijm vrij snel droogt. Het is het beste om baan voor baan de muur in te smeren. Zorg ervoor dat u de muur iets ruimer insmeert om te voorkomen dat u bij het aanbrengen nog een gedeelte moet insmeren. Bij 53 cm breed behang is het raadzaam om zo’n 60 cm in te smeren.

3. Vliesbehang Aanbrengen

Met de muur ingesmeerd is het tijd om de behangbaan aan te brengen. Plaats de eerste baan altijd recht op de muur. Hoewel loodrecht niet altijd nodig is, kan het in sommige gevallen beter recht ten opzichte van kozijnen en plafonds worden geplaatst. Om het behang strak op de muur te krijgen en overtollige lijm te verwijderen, is het belangrijk om het behang goed aan te drukken. Afhankelijk van het behangtype kunt u hiervoor een aandrukspatel of aandrukroller gebruiken. Het juiste gereedschap kiezen vindt u op de pagina met benodigdheden.

Vliesbehang staat bekend als vormvast, wat betekent dat het behang niet hoeft uit te zetten en direct in zijn uiteindelijke vorm is. Er heerst soms het misverstand dat vliesbehang na het aanbrengen nog kan krimpen, wat krimpnaden veroorzaakt. Dit gebeurt echter alleen als het behang tijdens het aanbrengen wordt uitgerekt. Houd er dus altijd rekening mee dat u het behang niet uitrekt tijdens het aanbrengen. Als een baan niet direct strak langs de vorige baan zit, moet u de banen niet naar elkaar toe duwen. Haal in plaats daarvan de nieuw geplaatste baan even van de muur af en breng deze opnieuw aan.

4. Vliesbehang Afsnijden

Zodra de behangbaan goed op de muur is aangebracht, moet deze nog worden afgesneden. Net als bij het knippen is het van belang om ervoor te zorgen dat uw mes scherp is. Gebruik afbreekmesjes en breek ze na elke 2/3 banen af om de scherpte te behouden. Hiermee voorkomt u rafels en scheuren aan het behang. Zorg ervoor dat de baan recht wordt afgesneden door bijvoorbeeld een spatel op het behang tegen het plafond of de plint te plaatsen. Beweeg vervolgens de spatel mee met het mes om ervoor te zorgen dat er strak langs het plafond of de plint wordt gesneden, waardoor scheuren en rafels worden voorkomen. Met deze tips bereikt u een professioneel resultaat bij het aanbrengen van vliesbehang.

Bekijk de video!

Geen tijd om zelf
te behangen?

Ontdek dan het gemak van onze behangservice, met meer dan 30 jaar ervaring in behangwerk voor onze gewaardeerde klanten! Onze professionele behangdienst staat niet alleen klaar om deskundige hulp te bieden bij het aanbrengen van nieuw behang, maar helpt ook bij het moeiteloos verwijderen van oud behang.

Maak een afspraak
Image-header-behangservice